Menu
Historie
Aan de Hoofdstraat 157 in Herveld staat het 19e eeuwse huis en thuis van de familie Winnemuller. Het huis was vroeger omgeven door sloten en boomgaarden, karakteristiek aan het typisch Betuwse landschap en direct grenzend aan de school en de Rooms-Katholieke kerk.

In de tweede helft van de 19e eeuw bewoonde Jan en Antonia Winnemuller het huis. Zoals velen in de Betuwe, verdienden zij hun brood met de teelt van fruit en de verkoop van kruidenierswaren. Hard werken was de manier om je gelukkig te voelen, gezond te blijven en te leven naar de waarden en normen van het rijke roomse leven. Het stichten van een gezin een belangrijk onderdeel van het leven.

CRISISTIJD
Het aanbreken van de crisistijd in de 20e eeuw bracht ook de bewoners in de Betuwe veel kommer en kwel. Kenmerkend voor de jaren twintig en dertig waren armoede en eenvoud. De familie Winnemuller wist gedurende deze jaren te overleven binnen de kleine Herveldse gemeenschap. In het huis was een kamer ingericht die diende als winkel voor de verkoop van fruit en kruidenierswaren. Met de zorg voor “brood op de plank” werd alles aangepakt. Voor boeren uit Herveld en de omgeving, verzorgde Jan het transport van melk, naar de melkfabriek in Elst (GLD).

De drie zonen van Jan en Antonia Winnemuller groeiden op in hun geest en in de rust van de Betuwse omgeving.

PERSONENVERVOER
Het transport van de melk naar Elst werd verzorgd met paard en wagen die later werd vervangen door een Chevrolet. In de vroege morgen wist streekgenoot Jaap van de Pol met regelmaat klaar te staan als ome Jan de melk op kwam halen. Jaap reed dan op de wagen mee tot aan de Molenbrug in Herveld-Zuid om naar school te gaan. Jaap was vermoedelijk, zonder dit te beseffen, een van de eerste passagiers van de familie Winnemuller.

Na het melktransport ging de familie “de verkenners” wegbrengen naar hun vakantieadres en de arbeiders van de Dienst Uitvoerende Werken werden vervoerd. Veilingkisten werden op de laadbak van de Chevrolet geplaatst en voorzien van een deken waarmee het eerste personenvervoer, binnen de dorpsgrenzen van Herveld kon worden verzorgd.

ARNHEM TOURS EN CAREL WOLF
Herman, de oudste zoon, vestigde zich in Arnhem waar hij het bedrijf Arnhem Tours oprichtte. Johan en Appie voelden zich thuis in de Betuwe en zagen hier mogelijkheden voor het verzorgen van personenvervoer. Een en ander hield in dat diverse vergunningen dienden te worden verkregen. Onder de vlag van Carel Wolf uit Arnhem en later onder de naam “Gebroeders Winnemuller” werden de eerste mensen vervoerd. Zo bouwden ze een eigen klantenkring op. Johan en Appie Winnemuller bleken met hun rijke handelsgeest, gecombineerd met sociale en maatschappelijke betrokkenheid te zorgen voor een verdere ontwikkeling van het personenvervoer.

BETUWE EXPRESS
In het begin van de jaren 60 van de vorige eeuw gingen de broers ieder hun eigen weg. Johan startte het bedrijf “Johan Winnemuller” aan de Kerkstraat en Appie, in de tussentijd getrouwd met Marie van Kempen, bleef de historische locatie aan de Hoofdstraat in Herveld trouw. Aan de keukentafel kwam moeder Marie met het idee om het nieuwe bedrijf de naam Betuwe Express te geven. Op 18 februari 1963 werd de onderneming met deze naam ingeschreven in het register van de kamer van Koophandel.

Binnen het bedrijf werd hard gewerkt, bedrijf en gezin groeiden fors. Een gedeelte van het woonhuis werd omgebouwd naar kantoor en werkplaats.

Door de groei van het bedrijf moesten delen van de boomgaard en de landerijen verdwijnen om plaats te maken voor stalling en behuizing van het personeel en materiaal.

Betuwe Express investeerde in producten, diensten, materiaal en spreidde verder zijn vleugels uit. In de jaren 70 werd een tweede vestiging in Spijkenisse geopend voor het werk dat ze daar moesten verrichten. Arbeiders van scheepswerven en raffinaderijen zoals Verolme, Swartouw en Shell werden rondom de Botlek van en naar huis vervoerd.

De basis bleef in Herveld waar Appie, samen met moeder Marie, hard werkte en zijn gezin opvoedde in de geest zoals hij zelf was opgevoed. Het gezin bestond inmiddels uit acht kinderen dat aan de steeds groter wordende eettafel ook taken toebedeeld kregen binnen het bedrijf. De drie zonen, die het gezin telde, werden van jongs af aan betrokken bij alles wat met het bedrijf had te maken, waardoor ze een eigen plaats binnen het bedrijf konden verwerven.

GRONDLEGGER
Het bedrijf groeide verder met de nodige ups en downs. Op 15 januari 1988 overleed Appie Winnemuller, de stichter en grondlegger van het bedrijf. Voor moeder Marie de zware taak om het bedrijf en het gezin draaiende te houden. Met vereende krachten wist zij zowel het bedrijf als het gezin verder te ontwikkelen. Een aantal jaren later kon ze het bedrijf doorgeven aan haar drie zonen.

SAMENWERKING
In de jaren die volgde werd er gezocht naar uitbreiding middels samenwerkingsverbanden en overnames. Samenwerken met bedrijven die dezelfde taal spreken biedt kansen voor alle partijen.

Met Novio, het openbaarvervoersbedrijf uit Nijmegen, werd in 2003 de onderneming Novio Express opgericht. Dit bedrijf, dat zich richtte op kleinschalig personenvervoer, met in het management de jongste van de drie broers groeide uit tot een regiecentrum voor ruim 1.500 voertuigen van zeker 100 taxibedrijven uit de gehele regio. Deze verzorgde het dagelijkse vervoer van personen binnen diverse gemeenten in Noord-Brabant en Gelderland. Diverse bedrijven in het personenvervoer werden overgenomen en onderdeel van het moederbedrijf Betuwe Express.

In 2004 werd het product Effe Weg, in samenwerking met Gebotours uit Nieuwleusen, op de markt gebracht. Met een goede prijs- en kwaliteitsverhouding wist dit product zich in een paar jaar sterk te positioneren in de reisbranche.

In 2006 verkochten de drie broers de aandelen van Novio Express aan de Gemeente Nijmegen die Novio, met alle verschillende divisies, wilde verkopen. De jongste broer stapte uit Betuwe Express en ging verder binnen het kleinschalige personenvervoer. De andere broers richten zich volledig op het touringcar product.

NIEUW PAND
Met de verdere ontwikkeling van de onderneming voldeed de bestaande huisvesting niet meer aan de wensen en eisen van deze tijd. Een jarenlang proces werd in werking gesteld om alle wensen, gestelde (milieu) eisen, maatschappelijke en sociale betrokkenheid met de lokale gemeenschap te laten samenkomen binnen verbouw of nieuwbouw. Met de aankoop van een deels bestaande locatie aan de A15 vloeide eisen en wensen samen binnen de oorspronkelijke vestigingsplaats van Betuwe Express.

Na een ingrijpende verbouwing, waarbij een woonhuis werd gesloopt en de 900 m2 nieuwbouw werd gerealiseerd, vertrokken op 16 april 2012 de medewerkers van het kantoor naar de nieuwe locatie. In de daarop volgende maanden werd ook het wagenpark, de chauffeurs en als laatste de werkplaats verhuisd van de Hoofdstraat 157 naar de Onderstalstaat 4 in Herveld.

JUBILEUM
In het weekend van 22 tot en met 24 maart 2013 werd stilgestaan bij het 50 jarige jubileum. Een ieder was welkom om een kijkje te nemen in de keuken van het jubilerende familiebedrijf. Met diverse demonstraties en presentaties, werd onder het genot van een hapje en een drankje teruggeblikt op 50 jaar bedrijfsgeschiedenis. Onder het toeziende oog van ruim 150 genodigden, relaties en personeelsleden werd door Rob Metz, waarnemend burgemeester van Overbetuwe, en de directieleden van Betuwe Express een speciaal bestickerde jubileumtouringcar onthuld.
Informatie

Telefoon

0488 - 468686

E-mail adres

info@betuwe-express.nl

Powered by Travelta-CMS